|
Araç olarak EXPO 2015
Sayın lumina’nın bahsettiği “turizm ve esnaf ekonomisi” zaten EXPO’nun doğal bir sonucudur. Yer seçimi tartışmasının bununla bir ilgisi yoktur. Fuar alanı olarak nereyi seçerseniz seçin fuar süresince (3 veya 6 ay) kabaca 20 milyon insan İzmir’e gelecek, konaklayacak ve alışveriş yapacaklar. Bütün ülkeye geçen sene toplamda bu kadar turist girdi. Karar verici kararı ile tam da “dünyayı kendi kurguladığı politik kavrayış farkındalığına” yaklaştırmaktadır. Yeni plan, karar vericinin arzu ettiği biçimde İnciraltı’nı meyve bahçeleri, seyrek nüfus ve alçak yapılaşma karakterinden çıkararak yoğun nüfus ve yüksek yapılaşma karakterine büründürme amaçlı olacaktır. Karar vericinin kalkınma kavramından anladığı ve politik kavrayışı bunu getirmektedir.
Sayın Alp’in önerisinin kimden geldiğine değil içeriğine baktığım için o konuda bir yorum yapmayacağım. Ancak öneriden kaynaklı köprü mü tüp mü tartışması bir denizbilimci gelip bizi aydınlatmadığı müddetçe kilitlidir. Deniz zemininin altına gömülecek bir yapı fazladan maliyet getireceği için önce zemin üzerinde bir yapının sirkülasyonu nasıl etkileyeceğini öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Sayın hasant’ın Halkalı, Çamdibi mevkii ve derelerle körfez bağlantısı senaryosu düşündüğümde çok hoşuma gitti. Alanı da 500 ha olarak tutması tam bir kentsel dönüşüm projesi çıkartıyor ortaya. Ancak bu öneride iki noktada sarkıyor. EXPO için 150 ha. yetmesi nedeniyle bunun 3 katı bir projede idare para ve irade eksikliği çekecektir. İkincisi o bölgede yaşayan insanların kamulaştırmaya bir İnciraltı, bir Bayraklı’da oturanlardan daha sert muhalefet yapacak olmalarıdır. Yerel yönetimin açıklamalarından önünde 2008 seçimleri varken kimsenin ayağına basmadan 150 hektarın nasıl bulunacağı endişesi seziliyor. Merkezi yönetimin derdi zaten EXPO alınsın alınmasın İnciraltı’nı imara açan planın çıkması.
Yine de sayın hasant’a bu etkinliği İzmir’den ve sağlıklı bir kentsel dönüşümden yana bir fırsat olarak gördüğü için teşekkür ederim. Keşke gerçekten dönüştürülmesi gereken bir bölgede 500 ha dönüştürülebilse ama ben 150’ye de razıyım. Benim yer için önerim Bayraklı civarında, kıyı şeridi ile uyumlu hatta belki orada ki askeri alanı da içine alan, limanı o yönden sıkıştırarak limana “git” diyen bir yer.
|