Aslında bu mesajı yazmıştım elktrik kesildi ve gitti... :( yeniden ...
Alıntı:
|
Restorasyon prensipleri arasında yapıları özgün işlevi, kullanıcıları ve sosyal yapısı ile korumak gerektiği maddesi vardır. Çünkü korunmak istenen sadece kabuk değildir.
|
Restorasyon prensiplerini elştirmek ya da tartışmak bana düşmez elbette, ancak görünen bir şey var ki o prensipler uygulanamıyor Türkiye'de.
Yapılan işleri göreceli karşılaştıracak olsak, Akaretler iyi bir uygulama diyebilirim.
Karşılaştırma yapılacak örnek mi? çok. Üsküdar Meydanı'nındaki şimdi Yimpaş'ın kullandığı hamam, Yakında Narmanlı Han, Kız Kulesi ve şimdi aklıma gelmeyen pek çok örnek...
Akaretler restore ediliyor ve de yukarıdaki örnekler kadar kötü bir sonuç ortaya çıkmıyorsa buna sevinmek lazım. Eğer Akaretler evlerini konut olarak restore etmeye kalksalardı sonuç bu kadar iyi olur muydu? Restorasyon yüksek maliyetli bir iş, böyle olunca restorasyon sonucu ortaya çıkacak ürünün de para etmesi gerek bunu yapmanın kolay yolunu bulmuşuz biz üzerine 5 kat daha çık sonra da Narmanlı Han'ı restore eden bilim adamı gibi de ki avlu karakterini korudum işte geçmişten gelen karaktere saygılı davrandım falan... Akaretler iş merkezi işlevi ile de başarılı bence...
şimdilik bu kadar